Protože většinou rybu (celý losos mívá od 3-4 kg výše) nespotřebujeme celou, můžeme si ji nafiletovat a případné zbylé maso uložit do mrazničky na jindy.

1

 

Rybu nejprve otřeme z obou stran mokrým hadrem. Levou rukou rybu přidržíme za ocas a pravou nožem, směrem k hlavě, přejíždíme šupiny, které se takto uvolňují. Rybu znovu otřeme mokrým hadrem.

 

2

Nyní rybu položíme hlavou na levou stranu, břichem k sobě. Hlavu ryby přidržujeme levou rukou a pravou ji nožem odřízneme. Hlavu můžeme použít na rybí vývar, ale nejprve odstraníme oči a žábry.

 

 

3

 

Nyní rybu omyjeme ve studené vodě a důkladně ji osušíme. Jestliže chceme připravit maso na steaky, odkrojíme několik širších podkov hned za hlavou. Jestliže chceme připravit filet, vpíchneme ostrý nůž do hřbetní části tak, že čepel se dotýká hrudního koše a vedeme táhlý řez směrem k ocasu ryby.

 

4

Tímto postupem filet vcelku odkrojíme. Potom rybu otočíme na druhý bok a provedeme totéž.

 

5

Ryba je rozdělena na dva filety a střed s páteří, který samozřejmě ještě důkladně okrájíme od masa a zbytek můžeme použít do vývaru.

Filety zbavujeme kůže od ocasní strany tak, že plát ryby položíme kůží k podložce, nožem opatrně vedeme řez od ocasní části mezi kůží a masem. Levou rukou pevně přidržujeme kůži u ocasu a nožem „táhneme“ směrem k hlavě. Maso se tak bezpečně oddělí od kůže.